Artemisia Absinthium - Bittere Alsem

Afbeelding.
a: bloem
b: schub van het omwinsel
c: behaarde vruchtbodem
d: tweeslachtig bloempje (buisbloem) uit het midden van het bloemhoofdje
e: vrouwelijk buisbloempje van de rand
De geheele plant heeft een walgelijken reuk en buitengewoon bitteren en te gelijk eenigzins aromatische smaak...
Groeiplaatsen.
Bij de dorpen, aan puinhopen en langs de wegen.
De Alsem wast volgens De Gorter overvloedig in Gelderland, .... Ik zelf vond haar te Oldemarkt in Overijssel, te ter-Apel in de Prov. Groningen en veel te Roswinkel en Gieten in Drenthe enz. — De afgebeelde plant is van laatstgenoemde plaats.
Kracht en geneeskundig gebruik.
De in de apotheek onder de naam van Absinthium bekende Alsem, waarvan het kruid en de bloeijende toppen (de laatste soms onder den naam van knoppen van Aalst) in gebruik zijn, wordt wegens hare buitengemeen bittere en te gelijk eenigzins aromatische kracht gehouden voor een voortreffelijk maag en ingewanden versterkend geneesmiddel, dat zoo tot dit oogmerk, als tot opwekking van gezonkene krachten, tegen tusschenpoozende koortsen en als wormmiddel niet zelden gebezigd wordt.
Huishoudelijk Gebruik.
In het bier gekookt wordende, geeft het daaraan eene bedwelmende eigenschap. In zuur bier gedaan wordende, neemt het deszelfs zuurheid weg en belet ook het gisten. Het wordt door al het vee, behalve varkens, genuttigd; doch de schapen hierop weidende, verkrijgt hun vleesch een bitteren smaak. Linn. Fl. suec. en Pan Suec. Alle insekten houden zich van de plant af, wegens haren sterken geur. Ehrhart. (*)
<<Noot Luc: (*) Een aantal insecten zijn nochtans afhankelijk van deze plant (ook alsem, zeealsem) om te overleven. Maar ze wordt anderzijds ook gebruikt als insectenwerende plant. Het lage 'bezoekercijfer' heeft geen invloed op de vruchtbaarheid, vermits absint gebruik maakt van de wind om het stuifmeel te verspreiden.>>

|