Orchis morio
Harlekijn

Overzicht Orchis morio op deze site
Foto's Orchis morio op internet
Orchis morio bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Orchis morio in Plantago PlantIndex |
Orchis morio - harlekijns Standelkruid

Groeiplaatsen.
In vochtige graslanden.
Zij is gevonden door de Gorter in vochtige landen bij Harderwijk en Doornspijk; bij Alkmaar; op verscheidene plaatsen in het Sticht van Utrecht; bij Haren in het witte veen buiten Groningen; door Meese op verscheidene plaatsen in Friesland; hetwelk mij bevestigd is door den Hoogl. Bergsma, die haar veel bij Franeker zag, en door den, reeds overledenen, student H.L. van Altena, die haar bij Ried aantrof. De Hoogl. Reinwardt vond haar op den weg naar Waverreen; de Hoogl. Kops in Breesaap bij de Beverwijk; de Hoogl. Mulder bij Katwijk binnen; de stud. M. Dassen bij Zwol; ik zelf vond haar ook nog bij Haarlem en Overveen. De afgebeelde plant is uit moerassige graslanden te Haren bij Groningen herkomstig.
Huishoudelijk Gebruik.
Uit dezen wortel kan evenzeer goede Salep (*) bereid worden als uit de Orchis bifolia, (zie onze Flora D.III, N° 225). Dezelve levert, volgens Percival, een zeer goed voedsel op voor den mensch. De plant wordt door geiten gegeten, maar door paarden geweigerd, (Pan Suecus). De bloemen worden zeer gezocht door de bijen, (Gleditsch bij Gattenhoff).
<<Noot Luc: (*) salep: een drank bereid op basis van het meel uit de knollen van orchideeën en melk. Het Turkse woord is afkomstig van het Arabisch, maar het gebruik gaat al terug tot de Romeinen. Gezien de gelijkenis tussen de knollen en testikels (orchis is het Grieks voor testikel), beschouwde men het drankje als een afrodisiacum. Het was vroeger, voor de komst van thee en koffie, zeer populair in het Midden-Oosten, maar daarna ook in Engeland en Duitsland. Tegenwoordig wordt de drank dikwijls bereid met Tapiocameel en toevoeging van kunstmatige aroma's. Het gebruik van de knollen is een zware aanslag op de wilde orchideeën, vooral Mannetjesorchis, en daarom is de export ervan verboden. Overigens zijn alle orchideeën, vooral de onderaardse delen, beschermd in heel Europa. >>

|