Viola odorata
Maarts viooltje
Overzicht Viola odorata op deze site
Foto's Viola odorata op internet
Viola odorata bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Viola odorata in Plantago PlantIndex |
Viola odorata - Welriekend Viooltje
Verscheidenheid
ß met witte bloemen.
Groeiplaatsen.
In schaduwachtige streken op verschillende gronden.
Zij is door de Gorter gevonden in den Tielerwaard; te Welsum, Oen en daaromtrent in Gelderland; bij Zutphen, Amersfoort, Haarlem; te Holten in Overijssel; te Groningen, Haren, Onnen en elders; door Meese op verscheidene plaatsen in Vriesland; door den Hoogl. Kops bij Leyden; door den Heer de Beyer bij Nijmegen; door den Heer Mulder bij Katwijk, Wassenaar enz.; door den Heer Vrijdag Zijnen bij 's Gravenhage; door den Heer Kuyper van Wäschpenning bij Breda; door den Heer Schull bij Dordrecht; door mijzelven eindelijk bij Utrecht, Amsterdam, Groningen, Woerden en op meer andere plaatsen, zoodat dit plantje voor een der algemeenste van ons vaderland te houden is.
De verscheidenheid is gevonden bij Rotterdam en Wijk bij Duurstede door de Gorter, te Leyden aan de buitensingels door den Hoogl. Kops en bij Baambrugge door den Heer J. Nijhoff.
Huishoudelijk Gebruik.
De bladen kunnen in het begin der Lente als moeskruid gebruikt worden. Mattuschka. De lieflijke geur dezer bevallige bloemen doen hen veel in kamers verkiezen; maar een Duitsch schrijver, Triller te Wittenberg, heeft in 1762, in eene verhandeling aangetoond, dat wanneer zij te veel en te lang in eene kamer gehouden worden, zij doodelijk voor den mensch kunnen worden, waarvan Houttuyn mede een voorbeeld aanhaalt.
De Oosterlingen (£) maken hiervan eene suiker, waarvan zij hun sorbet bereiden. Matt. Al het vee weigert de plant, Pan Suec. Verdient als aangename voorjaarsplant in tuinen gekweekt te worden.
Kracht- en Geneeskundig Gebruik.
De bloemen, waaruit men de violensiroop bereidt, zijn een weinig pijnstillend, verfrisschend en losmakend. De wortels zijn braakwekkend. v. H.
(*) Leers heeft eenmaal eenve verbastering van deze plant, eene soort van Peloria gevonden, hebbende grootere, klokvormige bloemen, de bloembladen bijna van gelijke grootte en zaamgedrongen, allen aan den voet gespoord. K.
<<Noot Luc: (*)Houttuyn, Maarten in 'Natuurlijke Historie of uitvoerige Beschryving der Dieren, Planten en Mineraalen, volgens het Samenstel van der Heer Linnaeus.', Amsterdam 1782, 2de deels 11de stuk. De kruiden, p135. "Hoe zagt nu, en onschadelyk, de Bloemen ook voorkomen, wordt niettemin verhaald, dat een Maagd van voornaamen Huize, door den Geur van een menigte derzelven, welken zy in een beslooten Vertrek hadt by een doen brengen, bedwelmd geworden en daar van gestorven zy."
(£) Oosterlingen: In hetzelfde artikel beschrijft Houttuyn: " In Egypte worden de Violen in de Tuinen overvloedig geteeld, alzo de Turken veel werks daar van maaken om de aangenaame Kleur en Reuk, dienende de Suiker van Violen, in Water gesmolten, hun om Sorbet te bereiden, tot onthaaling van hunne Vrinden. Zy maaken hetzelve ook wel van Rosynen-Water en andere Zoetigheden, maar die van gedagte Suiker is by de Grooten meest geacht en de kostbaarste, in zonderheid met Amber-Grys gemengd zynde, tot opwekking der Minnelust. Bron: http://books.google.be/books?id=J30ZAAAAYAAJ >>
|