Rumex acetosa
Veldzuring

Overzicht Rumex acetosa op deze site
Foto's Rumex acetosa op internet
Rumex acetosa bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Rumex acetosa in Plantago PlantIndex |
Rumex Acetosa - Gewone Zuring

Groeiplaatsen
In wei- en hooilanden.
Zeer algemeen door het gansche land.
Huishoudelijk Gebruik
Zij behoort onder de zuringen, welke, hetzij afzonderlijk, hetzij bij andere spijzen gedaan, ons eene zoo aangename als gezonde spijze opleveren. Het zaad is in Zweden in schaarsche tijden gebruikt, om er brood van te bereiden. (Swed. Abh.) De wortel is dienstig tot leerlooijen. (Gleditsch), en een afkooksel van den gedroogden wortel geeft eene fraaije roode kleur. Linn. fl. suec. Deze plant bezit een zeer sterk zuur (*), uitnemend geschikt om de ijzervlakken uit het linnen weg te nemen. Volgens Linn. (Pan suec.) wordt het door al het vee met graagte gegeten, en Beckmann wil het om deszelfs heilzame uitwerking voor het vee, op alle weiden vermeerderd hebben. Echter heeft Munniks in zijn stuk, getijteld: Neérlands Akkerbouw, opgegeven, dat het door schapen, ook somwijlen door runderen gebruikt, maar door paarden en varkens geweigerd wordt.
<<Noot Luc: (*) Sterk zuur: Organische zuren zijn over het algemeen zwak. Maar dit is inderdaad één van de sterkste carbonzuren, maar wel veel zwakker dan de anorganische zuren als zoutzuur of zwavelzuur.Het zout, kaliumoxalaat, wordt nog steeds toegepast in ontvlekkers.>>

|