Tragopogon pratensis subsp. pratensis
Gele morgenster

Overzicht Tragopogon pratensis subsp. pratensis op deze site
Foto's Tragopogon pratensis subsp. pratensis op internet
Tragopogon pratensis bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Tragopogon pratensis subsp. pratensis in Plantago PlantIndex |
Tragopogon pratensis - Beemd Boks-baard

Groeiplaatsen.
Op openliggende gronden en aan dijken.
Aan onze meeste rivierdijken; ook in kleigronden, gelijk in de Provincie Utrecht en aan den biltkant van Vriesland, maar vooral in de Hollandsche duinen. Door den Heer van Hall in de weiden, niet ver van Rheede en Middagten. Ook in de Diemermeer bij Amsterdam, met de preijbladige Boks-baard (*) gevonden.
Kracht en Geneeskundig Gebruik.
De Wortel heeft eene voedende en tevens eene zacht openende en oplossende kracht.
Huishoudelijk Gebruik.
De Wortels kunnen als Schorsoneren en Suikerwortels gebruikt worden, en leveren voor den mensch een zeer eetbaar, nuttig en aangenaam voedsel op, gelijk zij in Engeland en Duitschland voorheen genuttigd werden: zelfs schijnt het volgens Ehrhart, aangehaald bij Gattenhoff, dat met dezen Wortel voornamelijk het leger onderhouden werd van Jul. Caesar, toen hetzelve door Pompejus was ingesloten. — De Plant is ook een aangenaam voeder voor het vee, maar in het hooi van geen nut, om de hardheid der Stengen. De varkens zoeken de Wortels gretig op. Gattenhoff. Deze Plant opent zich het vroegst, vanwaar haar de naam van Morgenster is gegeven, en in het bloemhorologie (**), door Linn. in zijne Philosophia botanica § 335 ed. 41a, opgemaakt, en door D. De Gorter verder opgegeven in de Verhand. van het Bataafsch Genootschap te Rotterdam, D.I. bl. 477 en verv., wijst deze Plant het eerste uur aan.
<<Noot Luc: (*)preijbladige Boks-baard: Tragopogon porrifolius (Paarse morgenster) zie: Flora Batava Plaat 264 in deel IV.
(**) Bloemenhorologie: zie bloemenklok: http://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/bloemenklok.htm en op deze site Flora Batava Plaat 110 in deel II>>

|