Melilotus officinalis
Citroengele honingklaver

Overzicht Melilotus officinalis op deze site
Foto's Melilotus officinalis op internet
Melilotus officinalis bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Melilotus officinalis in Plantago PlantIndex |
Melilotus officinalis - Geneeskrachtige Melilotus

Groeiplaatsen.
In graslanden, paden en aan graskanten van vaarten en slooten.
Buiten Leeuwarden en in de Vriesche wouden. Bij Kampen langs den IJsseldijk. In Gelderland op vele plaatsen, inzonderheid bij Wageningen en in het Spoel bij Kulenburg. Om Utrecht aan het eind van Abtstede. In de achterwegen boven de Beverwijk. Aan de vaart bij Muiden. Te Noordwijk in de landen, langs de duinen. Achter 's Gravesande. Aan de Buitensluis over de Willemstad en elders.
Kracht en Geneeskundig Gebruik.
De reuk van deze Plant, inzonderheid wanneer dezelve gedroogd is, is aangenaam en veel gelijk aan de reuk van het algemeen Reukgras, Anthoxanthum odoratum. Het Kruid of liever de bloeijende Toppen, worden niet inwendig maar meest uitwendig gebruikt in weekmakende, pijnstillende en verdeelende pappen of stovingen, hoewel doorgaans in verbinding met andere Kruiden. Het Emplastrum Meliloti tot bovengemelde oogmerk dienstig, is in de Apotheken voorhanden en de Plant ook in de Bataafsche Apotheek opgegeven. Deze soort is veel krachtiger dan de hier bovengenoemde M. leucantha. Haller schijnt aan onze Plant eene bijzondere scherpte toe te kennen, hetgeen echter strijdt tegen het gevoelen van anderen. Zie Murray app. medic. vol. II.
Huishoudelijk Gebruik.
De gedroogde Plant tusschen kleederen gelegd, bewaart dezelve tegen de motten. Uit den steng kunnen draden bereid worden (Swed. Abh. volgens Gattenhoff). Zij rijpt nagenoeg gelijk met de Tarw, en is daar moeijlijk uit te wannen: in het brood komende, geeft het daaraan een scherpen smaak (Miller.). Het is zeer aangenaam voor het rundvee en verdient hierom onder de Klavers gezaaid te worden, zoo als in Engeland plagt te geschieden. (Raij, Beckmann) Echter moet zij tijdig gesneden of afgeweid worden, omdat de Stengen anders te hard worden (St. J. v. Geuns). De Bloemen zeer gezocht door de Bijen. (Gattenh.)
<<Noot Luc: (*) zie Flora Batava Deel II, Plaat 111.>>

|