Ulmus glabra
Ruwe iep

Overzicht Ulmus glabra op deze site
Foto's Ulmus glabra op internet
Ulmus glabra en Ulmus campestris bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Ulmus glabra in Plantago PlantIndex |
Ulmus campestris - Gemeene Olm

Groeiplaatsen.
In Klei en andere Gronden, die niet te droog zijn.
Kracht en Geneeskundig Gebruik.
De binnenste Bast van dezen Boom is uit dunne Bladen zamengesteld. Zij heeft eene bruinrode kleur, en een bitteren en zamentrekkende smaak. Het afkooksel van dezelven, met water vervaardigd, is zeer slijmig, en bevat daarenboven veel Looijersstoffe en een weinig Keukenzout. Doctor Lysons, (Medic. Transact. vol.2 p.204.) roemt dezen Bast, in een afkooksel toegediend, zeer als middel tegen Huidziekten, vooral tegen verouderde Schurft; de genezing geschiedde langzaam, doch miste nimmer. De Bast moet van niet zeer oude Boomen genomen, en in het Voorjaar ingezameld worden.
Huishoudelijk Gebruik.
Het Hout is zwaar, vast en hard, en rot niet spoedig. Het is zeer dienstig voor Sluis- en Waterwerken. Het komt in hardheid het naast aan Nootenboomen-hout, en is dus zeer geschikt tot alles, waartoe hard hout nodig is. Het knoestige hout is het sterkst en duurzaamst. Ook is het zeer goed om te branden, en geeft mede goede Houtskolen.
Volgens Gunner gebruiken de arme lieden het slijmerige van den Bast, na dit in water geweekt te hebben, om onrijp meel of graan, dat door de vorst is aangedaan, tot deeg te bereiden. — De jonge Bladen zijn aangenaam voor het Vee, en worden ook bij nood door de Zijwormen gebruikt, maar de Bloemen zijn schadelijk voor de Bijen, (Ehrhart, aangehaald door Gattenhoff). Het Zaad wordt door de Vogels zeer bemind, en hierdoor moet dus ophouden de verwondering, door Houttuyn te kennen gegeven, wegens de schijnbare verkwisting der natuur in de voortbrenging van het menigvuldige Zaad, hetgeen zoo zelden gelegenheid vindt om uittespruiten en dus verloren schijnt te gaan, daar het integendeel veel tot nut der Vogelen strekt. — Deze Boom om Graslanden geplant, schaadt het Gras niet. (Fl. Suec.) Hoe deze Boom van knoesten, gaten en lekken te genezen zij, zie men Magazijn van Landbouw, Deel II. bladz.292 e.z.v.

|