Linaria vulgaris peloria
Vlasbekje, met uitvergrote bloem

Overzicht Linaria vulgaris peloria op deze site
Foto's Linaria vulgaris peloria op internet
Linaria vulgaris peloria en Antirrhinum Linariabij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Linaria vulgaris peloria in Plantago PlantIndex |
Antirrhinum Linaria, Peloria - Wanschapenheid van de Vlas-Leeuwenbe

Groeiplaatsen.
ST.J.van Geuns heeft dezelve in zijn Spicilegium het eerst opgegeven, als hier te lande voortkomende, namelijk zulke, waaraan de 4 of 5 bovenste Bloemen geheel wanschapen, de overige natuurlijke waren, terwijl hij enkele aantrof, die maar ééne wanschape Bloem hadden. — De door hem opgegeven groeiplaatsen zijn, op een bouwland aan den Enk bij Harderwijk en aan den weg even buiten Naarden. — In de geschrevene aanteekeningen van genoemden van Geuns geeft hij op, dat Joh. Gesnerus in zijne Dissert. de Ranunc bellidifloro et plantis degeneribus (*), Tiguri A°..1753. p 16 meldt, eene gedroogde Plant, die in de Nederlanden gevonden was, in een kruidboek gezien te hebben.
Behalve de reeds boven gemelde plaats, waar ik de afgebeelde, en aldaar uit zich zelve ontaarde Plant heb waargenomen, is nog door mij eene gevonden met eenige Bloemen van drie sporen, zoo als bij Fig. a. is afgebeeld, maar die verder natuurlijke Bloemen had, buiten den Haag in de Duinen, voor Zorgvliet liggende naar den kant van Loosduinen.
<< Noot Luc: (*) de titel luidt: Dissertatio physica de Ranunculo bellidifloro & plantis degeneribus (Tiguri 1753).
Peloria betekent 'monster' in het Grieks. De vondst van deze plant deed toendertijd veel stof opwaaien, niet alleen op botanisch, maar ook op filosofisch en religieus gebied. Van genetica kende men zoveel als niets; later zou aangetoond worden dat het een spontane mutatie is die frequent voor komt in het plantenrijk. Nu wordt de term, ingevoerd door Linnaeus, algemeen gebruikt om een plant te beschrijven die regelmatig is van struktuur, waar ze normaal onregelmatig is. Voor meer info zie o.a. 'Vegetable Teratology' door Maxwell T. Masters (1869) of http://en.wikipedia.org/wiki/Floral_symmetry.>>

|