Taraxacum officinale
Paardenbloem

Overzicht Taraxacum officinale op deze site
Foto's Taraxacum officinale op internet
Taraxacum officinale en Leontodon taraxacum bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Taraxacum officinale in Plantago PlantIndex |
Leontodon taraxacum - Gemeene Paardebloem

Verscheidenheden.
Naar mate van standplaats en onderscheide gronden verschilt deze Plant aanmerkelijk in grootte en gedaante. Op Muren en in het vroege voorjaar vindt men Bloemen bijna zonder eenigen Steng. Vooral verschillen de Bladen: op vochtige en zeer vruchtbare plaatsen zijn de Bladen somwijlen geheel gaaf zonder inkerving in den rand; verder zijn dezelve nu breeder dan smaller, en somtijds zeer fijn ingesneden, 't geen vooral op schrale zand- en duingronden plaats heeft. De slippen zijn ook nu eens zonder tanden, dan eens met zeer lange tanden als haren.
Groeiplaatsen.
In alle soorten van gronden en op onderscheiden standplaatsen zeer algemeen over het geheele Koningrijk.
Kragt en Geneeskundig Gebruik.
De geheele Plant wordt als oplossende, vochten verdunnende, en verstoppingen ontbindende, in een waterig afkooksel met het grootste nut gebruikt: weleer plagt men dezelve met andere soortgelijke Planten in de zoogenoemde Meidranken te gebruiken. — De Wortel met reuzel gemengd, wordt uitwendig tegen verharde klieren aangeprezen, zij is met regt onder de meest noodzakelijke Planten in de Bataafsche Apotheek opgegeven.
Huishoudelijk Gebruik.
De Bladen of Struikjes worden algemeen in het voorjaar opgezocht en verkocht, en leveren eene aangename, gezonde spijze, 't zij raauw als salade, of gekookt als moes-spijze gebruikt, en wordt daartoe ook op sommige plaatsen van ons vaderland opzettelijk geteeld: ook zijn de gekookte wortels, die tot wegneming der bitterheid eerst in warm water zouden kunnen trekken en weeken, als een goed en gezond voedsel aangeprezen door Prof: M. Van Geuns. — Gesneden en geroost wordt deze Wortel even als de Cichorei, tot Koffijdrank inzonderheid in Duitschland gebruikt. — De Plant is aangenaam aan het Vee bijzonder de Schapen, en heilzaam voor kugchende Paarden, (Gattenhoff, Mattuschka,) doch volgens Linnaeus zou zij door Paarden niet gegeten, en Runderen en Schapen hieraan moeten gewend worden. Op weiden is zij in zoo verre nadeelig, dat zij voor het vee meer nutige Planten doet verstikken. — De Bijen trekken veel honing en was uit de Bloemen (Mattuschka.) — Om deze Plant bestendig tot spijze te kunnen bekomen, wordt door Hanbury, aangehaald door Beckman, opgegeven, ze telkens van Zaad aantewinnen, en de aarde om de Plant aantehogen.

|