Euphrasia stricta
Stijve ogentroost

Overzicht Euphrasia stricta op deze site
Foto's Euphrasia stricta op internet
Euphrasia strictabij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Euphrasia strictain Plantago PlantIndex |
Euphrasia officinalis - Gemeen Oogentroost

Verscheidenheden
met witte of ook geele Bloemen. Verder vindt men ze op schralen grond somwylen uitnemend klein en echter bloeijende, dikwyls maar twee duimen hoog; verder neemt zy, naar mate van het terrein en deszelfs ligging, nog vele onderscheidene gedaanten aan. Door Favrod zyn 'er gevonden met zeer eenvoudige Stengjes, met lijnvormige, even getande Bladen: anderen weder hadden sterk ingesneden en een weinig harige Bladen. De insnydingen van den onderlip van den Bloemkrans verschillen ook dikwyls in getal. De kleur der Bloemen is nog minder bestendig.
Groeiplaatsen.
Op vochtige zandgronden.
In de wouden van Vriesland †. In de Duin-valleyen van 't Departement Holland †. Op weilanden by Westbroek in 't Gooi †. — Te Haren buiten Groningen; op de Klei in Vriesland, omtrent Tjum, Spannum en andere plaatsen; op de Veluwe; in het kwartier van Zutphen; om Nimwegen; in de Tielerward by Utrecht, by Heiloo buiten Alkmaar en elders.
De Verscheidenheden op de Duinen en Heivelden.
Kracht en Geneeskundig Gebruik.
Eene zacht zamentrekkende Plant, volgens Bergius in de gebreken der oogen weleer aangeprezen, waarvan mogelyk de naam van Oogentroost herkomt.
Huishoudelijk Gebruik.
Wordt gegeten door Paarden, Runderen, Schapen en Geiten, niet door Varkens (Linn.), echter nadeelig op weilanden gehouden (Brugmans). De Bloemen geven veel Honig aan de Byen (Sw. Abh. Mattuschka). Miller meent, dat zy in tuinen niet zou zyn aantekweeken; althans dat het Zaad niet zou opkomen. — Deeze Plant is voor de Apotheken, volgens Hoppe, verwisseld voor het krachtelooze Cerastium arvense, in de noot verder opgegeven.
(*) Ik heb gemeend voor dit geslacht dezen naam, als reeds zeer gevestigd, uit dien hoofde te moeten behouden; doch zie my hierdoor gedrongen, om het geslacht Cerastium, by No. 43. van D. I. dezer Flora mede Oogentroost genoemd, vervolgens anders te benoemen; waarvoor de naam van Hoornbloem, als geslachtsnaam, nu verkieslyker zal worden.

|