Knautia arvensis
Beemdkroon

Overzicht Knautia arvensis op deze site
Foto's Knautia arvensis op internet
Knautia arvensis en Scabiosa arvensis bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Knautia arvensis in Plantago PlantIndex |
Scabiosa arvensis - Akker Schurftkruid

Groeiplaatsen.
Op drooge en zandige gronden en Akkers.
By Groningen, Zwol, Harderwyk, Zutphen, Nimwegen, in het Spoel by Kuilenburg, in de geheele Betuwe, te Darthuizen en Leersum, in het Departement Utrecht, in de Duinen van Velsen, Overveen, Katwyk en om den Haag; langs den Heikant in de Landen van Breda en Bergen-op-Zoom, en elders.
De Verscheidenheden gevonden door Favrod, hier en daar in de Departementen van Gelderland en Utrecht, vooral in de nabyheid van Rheenen en het Dorp Linden.
Kracht en Geneeskundig Gebruik.
Door Bergius wordt het vermogen dezer Plant als zamentrekkende opgegeeven; in vroeger tyd werd het gehouden voor zweetdryvende, ook dienstig om de fluimloozing in sommige borstkwalen te bevorderen. Het uitgeperste sap wordt uitwendig tegen de Schurft en sommige Huidkwalen aangeprezen, waartoe mogelyk de naam, meer dan de krachten der Plant het zyne toebrengt. Tegenwoordig is zy geheel buiten gebruik in de Geneeskunde, om dat men (zegt Linnaeus) in plaats daarvan gebruikte Centaurea Scabiosa, welke alle geneeskracht mist.(*)
Huishoudelyk Gebruik.
Wordt gaarne gegeeten door Paarden, Schapen, Geiten; (Linn. Gleditsch.) geweigerd door Varkens (Linn.) Met Hooi vermengd, door Koeijen gegeeten, volgens Favrod. De Bloemen zyn zeer honigryk, en worden hierom by uitnemendheid door de Byen gezocht. (Swed. Abh. Gleditsch.) Door Brugmans als schadelyk in weilanden opgegeeven. Het sap dezer Plant kan aan de wol eene fraaije groene kleur geeven. (Favrod.) De Plant kan dienen om sproeten en vlekken in het aangezigt wegtenemen. (Mattuschka.)
<< Noot Luc: De opmerking van Linnaeus lijkt nogal verwarrend. In de Franse tekst (van Favrod) staat er het woordje 'cependant', 'echter' in. Dus: 'Centaurea scabiosa' heeft echter geen enkele medicinale werking. >>
 |