Vicia sativa subsp. sativa
Voederwikke

Overzicht Vicia sativa subsp. sativa op deze site
Foto's Vicia sativa subsp. sativa op internet
Vicia sativa bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Vicia sativa subsp. sativa in Plantago PlantIndex |
Vicia sativa - Voeder Wikke

Groeiplaatsen.
In Bouwlanden, Heggen en langs de wegen, op zeer vele Plaatsen. — De verscheidenheden door Favrod opgemerkt, zyn door hem gevonden hier en daar in de Departementen van Gelderland en Utrecht.
Kracht en Geneeskundig Gebruik.
Het Meel uit het zaad bereid, wordt, met Water of Melk tot een pap gekookt zynde, nog wel gebruikt tot verzachting en rypmaking van gezwellen: uit de stengen wordt door eene scheikundige bewerking een vast zout bereid, voornamelyk de waterloozing bevorderende.
Huishoudelyk Gebruik.
Het meel van dit zaad, zoo wel onder Rogge gemengd, als op zich zelven, wordt in Zwitserland, Zweeden en elders, in schaarsche tyden door sommige Landlieden tot brood gebakken; (Linnaeus, Houttuyn) maar dit is alleen verteerbaar voor sterke magen. (Gattenhoff) — De geheele Plant wordt door al het vee, behalven Varkens gaarne gegeten, (Linnaeus) en het is om derzelver voortreffelyke eigenschap als Beesten-voeder, dat in sommige gedeelten van ons Vaderland, vooral in het Departement Utrecht, deze Plant, gelyk in andere landen, opzettelyk gebouwd wordt: vooral is dit geschikt voor Paarden, en zelfs volgens sommigen, even goed als Paarde-boonen. Zy wordt in April gezaaid, meest onder Haver, en als groen voeder gesneden of tot Hooi gedroogd. Ryp geworden zynde kan men het dorschen, en niet alleen het zaad, maar ook het stroo als voeder gebruiken. (Ponse Landb. Schoolboek D.I. bl.81.) Miller pryst uit zyne eigen ondervinding aan, de Plant reeds in Augustus te zaaijen, om vroeg in het Voorjaar daarvan groen voeder te bekomen, terwyl zy dan ook in het midden van den Zomer te beter en spoediger tot droog hooi kan worden opgelegd. (Men zie ook Thaer engl. Landwirthschaft th. I. p. 430. &c.} Deze Plant ook in ligte zand gronden wel slagende, verdient dus aldaar tot kunstweiden zeer in aanmerking te komen, en wordt hier toe door Miller mede aangeprezen. — Somwylen wordt zy met zeer veel nut op schrale, afgelegene gronden tot bemesting groen onder geploegd. — Het zaad mede zeer goed als Duiven voeder, (Linn.) doch de Kuikens en Eenden weigeren dit te eten: men heeft zelfs eenigen grond te gelooven, dat het voor de Eenden vooral schadelyk is, volgens Favrod. De Byen azen uitnemend gaarne op de Bloemen, (Swed. Abh. Mattuschka) In de Bouwlanden is zy door hare omslingerende klawieren een lastig onkruid.

|