Thymus serpyllum
Kleine tijm

Overzicht Thymus serpyllum op deze site
Foto's Thymus serpyllum op internet
Thymus serpyllum bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Thymus serpyllum in Plantago PlantIndex |
Thymus serpyllum - Veld Thijm

Groeiplaatsen.
Op hoge en droge Zandgronden.
Buiten Groningen by de Harender-Molen, en verder daar omstreeks, in Vriesland omtrent Bergum, Heerenveen en andere Woudplaatsen †, buiten Zwol [Zwolle] †, op de Heide der Veluwe †, op de Heivelden in het Quartier van Zutphen †, buiten Rheenen [Rhenen] †, te Wamel over Tiel, op de Heide voorby de Bilt en de verdere Amesfoordsche Heide, en in het Goiiland †, algemeen op de Duinen van Holland †, aan den Heikant buiten Nimwegen [Nijmegen] †; op de Heide van den Lande van Breda †, en op verdere soortgelyke gronden.
De Verscheidenheid. N°.1 Op de Heide by Elspeet, en in de Laan voor Uilenpas, door de Gorter; en N°.2. op de Heivelden by Harderwyk [Harderwijk], door St.J. van Geuns waargenomen, N°.3, 4, 5 en 6, hier en daar op de groote Amesfoordsche Heide, ook by de Hofstede Koelhorst, tusschen Amesfoort en de Eembrug, op de Heuvelagtige Zandgronden van de Greb, Amerongen en Rozendaal, als mede op de Binnen-Duinen tusschen Haarlem en Heemstede; allen gevonden door Favrod. N°. 3 en 4, op de Duinen by Haarlem en den Haag mede door my gevonden.
Kragt en Geneeskundig Gebruik.
Deze plant is tegenwoordig niet inwendig in gebruik, maar enkel uitwendig; het zy in wyn gekookt, of gedroogd aangelegd ter versterking van zwakke deelen, of om koude gezwellen optelossen; in een voetbad tot afdryving der stonden. Linnaeus pryst een aftreksel in water aan, tegen hoofdpyn, na een roes veroorzaakt: de oly in een watje in de holle kies gebragt, tegen de kiespyn, en de Spiritus tot mondspoeling in eene verlamming der tong (Murray.)
Huishoudelijk Gebruik.
Eene van onze welriekendste Planten, en behoort onder de meest gezogte en beste Planten voor de Byen: (Swed. Abh. Beckman) zelfs zou de honing door de Byen daar van verzameld, dezelfde versterkende kragt als de plant hebben. (Crantz.) Zeer goed en heilzaam, om Schapen en Geiten daar op te weiden, welke hier door smaakelyk vleesch verkrygen; want schoon Miller het tegendeel beweert, en zelfs bybrengt, dat geen Dier dit wil aanraken, daar men de plant in vollen bloei en onaangeroerd vindt, terwyl alles rondom is kaal gevreten; zo heeft men echter op Heivelden en Duingronden in ons Vaderland bevonden, dat de Schapen dit gaerne eten, en daar door een aangenaam vleesch opleveren. Tegen Miller kan nog, volgens eene aanmerking van Favrod, worden aangevoerd, het voorbeeld der beroemde Schapen van de Ardennes in Frankryk, weidende op dorre Zandheuvelen, maar met Thym bedekt; 't geen hun vleesch zo aangenaam maakt, dat zy daarom bovenal gezogt worden. — Wil men deze Heester in tuinen overbrengen en behouden, zo moet de wortel dieper gezet worden, dan dezelve in het wild stondt, en ook van tyd tot tyd verplant worden. (Duhamel Dumonceau.)

|