Cytisus scoparius
Brem

Overzicht Cytisus scoparius op deze site
Foto's Cytisus scoparius op internet
Cytisus scoparius en Spartium scoparium bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Cytisus scoparius in Plantago PlantIndex |
Spartium scoparium - Gewone Brem

Groeiplaatsen.
Op hoge en droge gronden, ook in Bosschen.
Op de Heyvelden in Drenthe en Vriesland †, by Harderwyk [Harderwijk] †, het Loo †, Uilenpas †, Keppel †, 't Huis Te Velde †, buiten 'sHage [Den Haag], onder Wassenaar, langs de zogenoemde Zandzee †, op de Amersfoordsche Heyde †, by Soestdyk [Soestdijk], Baren, de hoge en lage Vuurst [Vuursche] †, by Wageningen †, in de Plantagien onder Hartert [Hatert] by Nimwegen [Nijmegen] †, by Bergen Op Zoom †. — Te Onnen by Harender-Molen, en op de Mickelhort buiten Groningen, op de Heide by Goor, aan de wegen by Rheenen [Rhenen], Driebergen en Utrecht, in de Duinen van Bergen, Egmond op den Hoef [Egmond aan den Hoef], Bresaap [Breesaap], in den Haarlemmer Hout [Haarlemmerhout] in het Eikenboschje, in de Duinen van Noordwyk [Noordwijk], Zorgvliet, Loosduinen en elders.
Huishoudelijk Gebruik.
De Bloemen worden in sommige Landen als Salade gegeten (Kerner.) De Bloembotten, in Azyn ingemaakt als Kappers, leveren eene aangename toespys op (Sw. Abh. Ehrhart). Het Zaad gebrand in plaats van Koffy te gebruiken (Schreber). De jonge takken in plaats van hop by het Bierbrouwen gebruikt, maaken het Bier kragtig en schuimend (Suckow). De Plant schadelyk voor het grote Vee (Brugmans) doch Hazen en ander Wild vreten de jonge takjes gaerne, en worden daar door gelokt (Ehrhart, Mattuschka). De Bloemen by uitmuntendheid heilzaam voor de Beyen (Sw. Abh. Ehrhart). Het Zaad een zeer voortreffelyk Wintervoeder voor Schapen, waar toe het rype Zaad van de takken geschud, en op Kleden moet vergaard worden. (Daubenton Maatsch. van Landb. D VIII. bl 67.) Een aftreksel der Plant doodt de Rupsen aan de Bomen en andere Planten, daar mede bespoten wordende, (neues Hamb. Magaz. XVII.)
Deze Heester zeer bekwaam tot haardbrand, by gebrek aan ander hout: van de takken zeer goede bezems te maken, (Duhamel) en ook de jonge takken tot strojing in de stallen te gebruiken. — De bast geschikt en even goed, om het leder te lojen, als eikenbast. (Schrebers Samml.) Van de takken, geroot zynde wordt te Pisa zeer goed touw, en grof linnen bereid (Acad. roy des Scienc. Ao. 1763. 8vo pag. 97.) — Het Zaad levert veel Oly op, (Suckow) 't geen sommigen willen, dat het schurft der Schapen weg neemt. De Bloemen geven eene gele verw; (Mattuschka) het hout eene rode, paarsche en ook bruinagtige kleur (Dambourney). De Plant verdient om alle deze nuttige einden op schrale gronden te worden aangekweekt: het is egter niet aan te raden, dezelve tot heggen of rondom Akkers te planten, uit hoofde dat de Wortel sterk voortloopt, en den grond zyne vruchbaarheid ontrooft.

|