Oxalis acetosella
Witte klaverzuuring

Overzicht Oxalis acetosella op deze site
Foto's Oxalis acetosella op internet
Oxalis acetosella bij Kurt Stueber Gruppe Max Planck IZ
Oxalis acetosella in Plantago PlantIndex |
Oxalis acetosella - klaver-zuuring

Groeiplaatsen.
In de Bosschen, ook in Koornlanden en Moeshoven.
In de Bosschen van het Loo † Roosendaal † Klaarenbeek [Klarenbeek] † Haagsche Bosch † Mast- en Lies-bosch bij Breda † — Bij de Bonte Bok [Bontebok] en het Heerenveen in het voormaalig Friesland, in het Bosch van Zuideras, en op Dooreweerd. De verscheidenheden in het Haagsche Bosch.
Eigenschappen.
Het kruid versch zijnde heeft geen reuk, doch een aangenaamen, min of meer zoetachtig zuuren smaak. —Wanneer men het kaauwt, geeft het eene Strammigheid aan de tanden. Het drooge Kruid, en de versche Wortel zijn weinig zuur.
Kragt.
Verkoelende, Rotting en Scheurbuik weerende.
Huishoudelijk Gebruik.
Van de Bladen wordt Zuuringzout gemaakt, waarmede men Inktvlakken uit witte stoffen doet. De Bladen zijn om het aangenaame zuur boven de Zuuring bij de spijzen te verkiezen. (Miller) In plaats van Citroen te gebruiken, en hiervan eene zeer aangenaame Limonade te maaken. (Linnaeus, Gunner en Rozier) Aangenaam voeder voor het vee, (Ph. Oecon. Ausz.) en door Rozier aangeraaden, om onder het gewoone voeder van het Vee te geeven in drooge en heete Zomers. Doch door Linnaeus opgegeeven als niet dienstig voor de Paarden — Bloemen voor de Byen (Sw. Abh.) De Bladen nederhangende, en zich alzo zamenvoegende voorspellen vochtig weer. (Linn. Reuss.)

|